0 0.00

Concept Cartoons Introductieworkshop

Training PO

Concept Cartoons Introductieworkshop

Waar gaat het over:

Deze interactieve workshop over Concept Cartoons laat het team kennismaken met deze inspirerende werkvorm op een manier, dat er de volgende dag mee gewerkt kan worden met de eigen groep. Deze workshop kan gecombineerd worden met de aanschaf van de school-licentie voor Concept Cartoons Wetenschap.

Wat is de opbrengst:

Concept Cartoons zijn stripachtige tekeningen die een reeks standpunten laten zien over wetenschap in alledaagse situaties. Door op nieuwe manieren naar een situatie te kijken wordt een probleem gecreëerd en dit is een stimulans om ideeën verder te ontwikkelen. De tekeningen zijn niet zozeer geestig bedoeld, maar zijn ontworpen om te intrigeren, een discussie uit te lokken en wetenschappelijk denken te stimuleren. Concept Cartoons zijn een unieke benadering om les te geven, te leren en assessment in wetenschap.
Ze geven niet perse een eenduidig ‘goed antwoord’. In veel gevallen is de enige redelijke conclusie ‘het hangt af van ….’. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige situaties blijken gewoonlijk een aantal mogelijke ingewikkelde factoren te hebben wanneer ze beter onderzocht worden. We geloven dat het handig is voor leerlingen van alle leeftijden om zich te realiseren dat een wetenschappelijk probleem niet één goed antwoord heeft. Het versterkt het denkbeeld over wetenschap als experimenteel, waar ideeën gerechtvaardigd worden door beschikbare bewijsstukken maar kunnen wijzigen wanneer meer bewijs naar boven komt.

Praktische invulling:

Concept Cartoons zijn  op diverse manieren te gebruiken. Een paar voorbeelden:

• het expliciet maken van de ideeën van leerlingen
• het uitdagen en ontwikkelen van deconcepten van leerlingen
• het verduidelijken van de alternatieve standpunten
• ter stimulering van discussies en het leren argumenteren
• leerlingen helpen hun vragen te stellen
• zorgen voor een startpunten voor onderzoek